Saturday, January 3, 2015

Середньовічна Україна 1. Дні 3,4. Хотин і Чернівці.

    Взагалі Хотин та Чернівці заслуговують дві окремих статті. Але в Хотині в нас сіла батарея на фотоапараті тому в нас дуже мало фото цих прекрасних міст.
   Отже від Кам'янець-Подільського до Хотину 27 (кілометрів) кожні пів години курсують маршрутки. Хоча Хотин місто  і маленьке від автовокзалу до фортеці понад 3 кілометри, тому варто спитати водія маршрутки де краще вийти. Ми цього не знали, тому довелось чимчикувати.
     Подорозі ми побачили рекламу, про те що фонд ЄС реконструює три фортеці Хотинську, Сороцьку фотрецю (Молдова) та  Сучавську фортецю (Румунія). Українська сторона під час реставрації повинна отримати 700 тисяч євро.
     Фортецю почав будувати Данило Галицький і його син Лев в 1250-х роках, тоді Хотин знаходився на границі Галицько-Волинського князівства. Потім фортеця входила до складу Угорського королівства, Молдовського князівства, Османської імперії а з 1812 року фортеця відійшла до Російської імперії і разом з Кам'янець-Подільським втратила своє військове призначення. 
    В одній з найвідоміших трьох Хотинських битв, а саме в битві 1621 спільно козацько-литовсько-польське 40 тисячне військо під проводом Петра Сагайдачного та Яна Короля Ходкевича розбило 400 тисячне турецьке військо.
     Вхід в середину парку коштує 10 гривень, на вході в головну браму грає український бандурист.


Пройшовши через браму відкривається вид на фортецю.


Не гаючи час ми пішли в середину фортеці.





Колодязь в фортеці


Ще в фортеці є безплатний музей.



Який охороняють макети в обладунках рицаря та козака.


Вид з вікна на Дністер.


В кінці ми обійшли фортецю з низу.


На фортеці декілька великих мокрих п'ятен.



Це все на рахунок фортеці.На території парку фортеці є 2 кафе:
  1. У гусака
  2. У тьоті Люби 
   Ми планували йти в перше кафе але продавець магнітів порадив тьотю Любу. І ми не пожалкували, адже тьотя Люба готує із власно вирощених продуктів і досить дешево. Я всім рекомендую туди сходити.
    З Хотина в Червінці ходить 5 маршруток на день, і коли ми прийшли вияснилось що до найближчої маршрутки потрібно чекати 2 години, напроти автостанціях хлопець стопив машини. Постоявши 10 хвилин, під'їхав часний бусик і ми разом з ним поїхали в Чернівці.
     На роботі я працював з хлопцем з Чернівців, Сашою. Ми завжди працювали по ремоуту і одного разу він приїхав у Львів. І на моє питання про Львів, сказав що Львів його не вразив, ті самі Чернівці тільки в 1,5 рази більші. Він виявився правий, Чернівці прекрасні, суміш 3 культур Австрійської, Румунської та Української перетворила місто на 2 по красі (після Львова).
   Фото центральної площі міста.



Колишня кав'ярня Габсбургів, шкода що зараз не дійсна.


Один із внутрішніх двориків Кобилянської вулиці.


  Єзуїтський костел. Зараз закритий, Совки зруйнували його, використовуючи як архів документів поставивши стелажі. Зараз реконструюється.


   Взагалі ми провели в Чернівцях 1,5 дня. Дуже сподобався Університет, проте всередину не пускали оскільки, він був зайнятий абітурієнтами. Тому буде мотивація ще раз з'їздити в це чарівне місто.

3 comments:

  1. Привіт!
    Дякую за таку захоплюючу розповідь! Сподіваюся, ти не заперечуєш, що я додав посилання на неї та використав одну зі світлин у своєму огляді: https://mandrivnik.wordpress.com/2017/03/16/%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-60-%d0%bc%d1%96%d1%81%d1%86%d1%8c-%d0%b4%d0%b5-%d0%b1-%d1%85%d0%be%d1%82%d1%96%d0%bb%d0%be%d1%81/).
    Бажаю нових неймовірних мандрівок!
    Віктор Полянко

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привіт, дякую за відгук. Звичайно бери.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete